Kuchnia

Zalety i wady naczyń ze stali nierdzewnej. Poznaj opinię ekspertów z firmy Gerlach

• Zakładki: 23


Zestawy garnków ze stali nierdzewnej 18/10 cieszą ogromną popularnością zarówno wśród amatorów sztuki kulinarnej, jak i profesjonalistów. Duży wpływ na taki stan rzeczy ma wytrzymałość materiału. Stal nierdzewna, wzmocniona niklem, ma wiele zalet, ale również kilka wad. Poznaj je wszystkie i przekonaj się, czy ten typ garnków jest dla ciebie. 

Jak wybrać naczynia ze stali nierdzewnej?

Zalety 

Zestawy garnków ze stali nierdzewnej  to swoistego rodzaju klasyka, która znajduje się w ofercie zarówno uznanych producentów naczyń, jak i firm, które dopiero stawiają pierwsze kroki na rynku. Są bardzo trwałe, odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne, a ponadto łatwe w czyszczeniu.  Naczynia ze stali nierdzewnej są również bezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie uwalniają toksycznych substancji do żywności. Mogą być używane zarówno w bardzo wysokich temperaturach, np. w piekarniku (o ile nie mają plastikowych elementów), jak i niskich, dlatego też nadają się do przechowywania żywności w lodówce i zamrażalniku. Dobrej jakości garnki mogą być używane w zmywarce. Wielu producentów wzmacnia właściwości garnków z tego typu materiału, projektując wielowarstwowe dno ze specjalnym dyskiem, dzięki czemu naczynia jeszcze lepiej rozprowadzają ciepło i je absorbują, a ponadto mogą być używane na płycie indukcyjnej.   Tak naprawdę stal współpracuje z wszystkimi typami kuchenek. Naczynia stalowe są estetyczne, dlatego sięgają po nie właściciele nowocześnie urządzonych kuchni. 

Wady 

Choć lista zalet naczyń stalowych jest długa, nie jest to rozwiązanie pozbawione wad. Zestawy garnków ze stali nierdzewnej   z pewnością nagrzewają się wolniej niż lżejsze aluminium – gwoli ścisłości 16 razy wolniej – i są od niego cięższe, a często również droższe. Naczynia w wersji 18/10, czyli z dodatkiem 18% chromu i 10% niklu, nie są odpowiednie dla alergików. Na szczęście na rynku można znaleźć naczynia w wersji 18/0, czyli bez uczulającego metalu. Niektóre osoby po stronie wad umieszczają zacieki, które powstają po wyjęciu garnków ze zmywarki. Z tego typu problemem można sobie poradzić przy pomocy bawełnianej szmatki. 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
26 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *