Sok malinowy do herbaty na rozgrzanie organizmu. Maść z naturalnych składników, która natłuści skórę podczas mrozu. Syropy z cebuli na przeziębienie. Nasze babcie znały wiele naturalnych metod ochrony zdrowia i odporności. Wiele z nich było naprawdę skutecznych.
Dzisiejsze tempo życia jest już znacznie szybsze niż jeszcze kilka dekad temu. Naturalne składniki bardzo często są zastępowane ich chemicznymi substytutami. Czy jednak oznacza to, że aby wzmocnić odporność, musimy dziś korzystać tylko z substancji uzyskanych w laboratoriach? Poznaj najbardziej efektywne naturalne sposoby na zachowanie zdrowia zimą. Zaczerpnij wiedzę z medycyny ludowej i wzmocnij odporność.
Sok malinowy – na gorączkę i wychłodzenie
Ten słodki napój znają chyba wszyscy Polacy. Kiedy maliny dojrzeją już w letnim słońcu, zbiera się je i przechowuje w pojemnych słojach. Zasypując cukrem i pozostawiając na kilka dni, uzyskujemy gęstą, różową ciecz. Teraz wystarczy już tylko przetrzeć zawartość słoika przez gazę i doprowadzić do wrzenia. Szczelnie zamykając małe, wypełnione nim butelki sprawiamy, że sok malinowy będzie nasz towarzyszył przez wszystkie jesienno-zimowe miesiące.
Gotowy sok można dolewać go herbaty albo rozcieńczać z wodą. Na sklepowych półkach znajdziemy co prawda gotowe produkty pod nazwą „syrop malinowy”. Przed ich zakupem warto jednak dokładnie skontrolować ilość zawartych w nich owoców.
Naturalny sok malinowy jest źródłem drogocennych kwasów organicznych, które pomagają w obniżeniu gorączki. Dzięki zawartości olejków eterycznych ma on również właściwości rozgrzewające. Co więcej, włączając sok malinowy do codziennej diety w okresie zimowym, możemy uchronić się przed spadkiem odporności. Jest to zasługą m.in. witaminy C oraz związków żelaza, których w tym produkcie nie brakuje.
Miód, mbir i cytryna – idealne połączenie
Cierpka, intensywnie żółta cytryna, słodki miód i ostry, szczypiący w język imbir. Kto z nas choć raz nie próbował tego połączenia? Przegotowana woda z sokiem z cytryny i kilkoma plasterkami imbiru to specyfik pomocny nie tylko w odchudzaniu.
Mając w lodówce te dwa składniki, można bez trudu przygotować również syrop wzmacniający odporność. Wystarczy umieścić w pojemniku pokrojone w plastry cytryny i starty imbir, a całość zalać miodem. Specyfik jest gotowy do spożycia już po upływie 24 godzin i doskonale nadaje się na przykład do herbaty. Słodki, intensywny w smaku syrop to prawdziwa witaminowa bomba, która ochroni nas nawet w okresie największych mrozów.
Mieszanki ziołowo-roślinne – niezawodne ludowe receptury
Jeśli nie czujemy się w kuchni zbyt pewnie, nie chcemy czekać albo po prostu nie mamy pod ręką niezbędnych składników, możemy też skorzystać z naturalnych, gotowych mieszkanek ziołowo-roślinnych. Są wśród nich na przykład takie zawierające jeżówkę i bez czarny, których właściwości były znane już przed wiekami. Mieszanka na wsparcie odporności z serii Receptury Ludowe ma całkowicie naturalny skład, dzięki czemu jest bezpieczna dla organizmu. Zanim jednak wybierzemy gotowy specyfik z apteki czy drogerii, koniecznie skontrolujmy, jakie składniki zostały użyte do jego przygotowania. Bardzo często zioła i owoce zastępowane są bowiem wzmacniaczami smaku i innymi substancjami chemicznymi. Powoduje to, że preparat nie wykazuje w rzeczywistości niemal żadnych właściwości wzmacniających odporność. Artykuł powstał we współpracy z polskim producentem ziół i suplementów diety Mir-lek.
1 thoughts on “Zadbaj o zdrowie w okresie zimowym. Poznaj naturalne sposoby na wzmocnienie odporności”