Obecność nasion konopi na polskim rynku to wciąż stosunkowo nowa sytuacja. Dla wielu z nas termin „konopie” łączy się bezpośrednio jedynie z nielegalnym w kraju narkotykiem. Okazuje się jednak, że nasiona konopi mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest dodanie ich do codziennych, doskonale znanych dań.
Nasiona konopi w kuchni pomogą dodać gotowaniu odrobinę finezji. Sprawią również, że z pozoru zwyczajne potrawy zyskają właściwości zdrowotne. W jaki sposób przygotowywać dania zawierające nasiona konopi? Gdzie kupić odpowiednie nasiona konopi siewnej? Jak je spożywać, aby były bezpieczne dla organizmu?
Gdzie kupić nasiona konopi siewnej?
To pytanie z pewnością zadaje sobie niemal każdy, kto stoi właśnie na początku drogi związanej z używaniem nasion konopi. Szukając sprawdzonych źródeł, dzięki którym będzie można kupić nasiona konopi, warto poświęcić na to trochę czasu. W ten sposób będziemy mogli sprawić, czy producent cieszy się dobrą opinią, a oferowany przez niego towar jest pełnowartościowy.
Poza tym, ważnym aspektem kupowania nasion konopi jest legalność transakcji. Nikt z nas z pewnością nie chce narażać się na niepotrzebny stres i niebezpieczeństwo złamania prawa. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby sprawdzić, czy wybrany sklep sprzedający nasiona konopi cieszy się dobrą reputacją i spełnia wszystkie wymogi prawne.
Nasiona konopi – jak jeść?
Kiedy już uda nam się znaleźć odpowiednie nasiona konopi, trzeba je właściwie przygotować do spożycia. Jak zrobić to krok po kroku? Przede wszystkim zależy to od postaci, w której zdecydowaliśmy się kupić nasiona konopi. W sklepach stacjonarnych i internecie dostępne są przede wszystkim nasiona:
- łuskane,
- w łupinach
- oraz mielone, w formie proszku nazywanego siemieniem konopnym.
Każdy wariant może być dodatkiem do słodkich i wytrawnych potraw. Bez trudu znajdziemy więc przepisy na koktajle, wypieki i inne dania z wykorzystaniem nasion konopi w różnych postaciach. Planując włączenie ich do diety, pamiętajmy jednak o tym, aby nie przekraczać maksymalnej dziennej dawki, która będzie bezpieczna dla organizmu. Mowa o 2-3 łyżkach stołowych, nie musimy się więc szczególnie ograniczać.
Nasiona konopi – przepisy na szybkie i łatwe dania
W zależności od tego, na jaki rodzaj jedzenia mamy w danej chwili ochotę, wzbogaćmy je o nasiona konopi. Zdecydowanie najłatwiejszy w przygotowaniu będzie zdrowy koktajl lub smoothie. Świetnie sprawdzi się też owsianka z nasionami konopi.
W obu przypadkach wystarczy po prostu połączyć mleko, jogurt lub inny nabiał ze standardowymi składnikami. Dla smoothie będą to owoce lub warzywa, zaś dla owsianki: płatki, odrobina cukru, soli i innych, dowolnie wybranych przypraw. Na koniec dodajemy łyżkę ziaren konopi i całość mieszamy. W ten sposób nasze ulubione potrawy stają się prawdziwym źródłem cennych mikroelementów i składników odżywczych.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Klaser Marii.