Kuchnia

Naczynia miedziane – dlaczego warto w nich gotować? Poznaj opinię ekspertów z firmy Krople Urody

• Zakładki: 17


Naczynia miedziane cieszą się bardzo dużym uznaniem zarówno profesjonalnych szefów kuchni, jak i domowych kucharzy. Cenione są nie tylko ze względu na trwałość i piękny wygląd. W porównaniu z alternatywnymi metalami takimi jak stal nierdzewna lub cyna, garnki, patelnie, a także naczynia na wodę wykonane z miedzi oferują niezliczone korzyści. W świecie kulinariów są synonimem wysokiej jakości i elementem zdrowego stylu życia.

Miedziane naczynia są powszechnie uważane za najbardziej luksusowe przybory kuchenne na rynku. Oprócz tego, że prezentują się zjawiskowo i ułatwiają gotowanie, mają szereg właściwości zdrowotnych, wynikających z natury materiału, z jakiego je wykonano.  Jeśli starasz się dbać o swojej zdrowie, naczynia miedziane będą nieocenionym wsparciem w walce o dobre samopoczucie każdego dnia. Istnieje przynajmniej kilka powodów, dla których warto je kupić. 

Naczynia miedziane: trwałość

Miedź jest materiałem podatnym na kształtowanie – nie łamie się i nie pęka. To sprawia, że miedziane naczynia odznaczają się dużą trwałością. Są również odporne na korozję. Przez długie lata mogą pozostawać w znakomitej kondycji. Możliwość renowacji i ponownego ocynkowania w pewnym sensie zapewnia im nieśmiertelność. 

Wysoka estetyka pod rękę z praktycznością 

Naczynia miedziane  są równie praktyczne, co stylowe, a ich antyczny urok powoduje, że myślami znajdujemy się w innej epoce. Wprowadzają do wnętrza ciepło i przyjemny blask, dlaczego bardzo często są eksponowane na wierzchu – przechowywane na regale lub też podwieszane nad wyspą kuchenną. Kolejną zaletą jest odporność na zarysowania, dzięki czemu naczynia miedziane są inwestycją na długie lata.  Jeśli zdarzy się, że naczynie zostanie zadrapane, po jakimś czasie jego faktura wróci do stanu pierwotnego! Dzieje się tak dlatego, że miedź stopniowo zmienia kolor, co powoduje, że ewentualnie drobne uszkodzenia powierzchni przestają być widoczne.

Naczynia miedziane: przewodnictwo cieple

Miedź ma znaczenie wyższe przewodnictwo cieplne niż stal nierdzewna i żeliwo. Umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła po całym naczyniu, zapobiegając nagrzewaniu się jednych obszarów od drugich. W ten sposób zmniejsza się prawdopodobieństwo przywierania jedzenia do powierzchni garnka lub patelni i tym samym przypalenia go. Naczynia miedziane lepiej zatrzymują ciepło, co pozwala na mniejsze zużycie gazu lub energii elektrycznej. Jako że miedź szybko reaguje na zmiany ciepła, możesz dokładnie ustawić temperaturę naczynia. 

Naczynia miedziane: waga

Miedziane naczynia pewnie leżą na kuchence, dlatego że nie są ani zbyt ciężkie, by je podnieść, ani zbyt lekkie, by uznać je za niestabilne. Szczególnie przy smażeniu i możliwości potrząsania patelnią, czyli wywodzącej się z kuchni francuskiej techniki deglasacji, docenisz tę cechę naczyń z miedzi. 

Korzyści zdrowotne wynikające z gotowania w naczyniach miedzianych

Miedź ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu do żywności nie dostają się szkodliwe mikroorganizmy, tj. bakterie i pleśń. Gotując wodę i jedzenie w miedzianych naczyniach, nasycasz je minerałem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Miedź wpływa na trawienie, odporność organizmu i stan układu nerwowego. Obniża poziom złego cholesterolu, poprawiając stan skóry i włosów oraz gęstość kości. Ponadto stymuluje mózg i dodaje energii.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
80 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *