Kuchnia

Naczynia gliniane i ich niezwykłe właściwości

• Zakładki: 19


Gliniane naczynia wykorzystywane były już setki lat temu do przechowywania w nich wody, mleka, czy też wina. Z czasem niestety zeszły na drugi plan, ustępując miejsca produktom wykonanym ze szkła, metalu oraz szkodliwego dla naszego zdrowia plastiku. Dlaczego jednak warto do nich powrócić?

Glina i jej dobroczynne działanie

Dobroczynne właściwości gliny to niezaprzeczalny fakt, który został potwierdzony przez współczesną naukę. Materiał ten bowiem zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia minerałów, a dzięki porowatej strukturze glina wykazuje zdolności do wychwytywania różnego rodzaju toksycznych substancji. Wykazuje właściwości odkażające, oczyszczające oraz dezynfekujące, a także zapobiega namnażaniu się chorobotwórczych bakterii. Z tego też względu naczynia gliniane wykorzystywane były już setki (a nawet tysiące) lat temu nie tylko do przechowywania płynów, ale również do pieczenia, gotowania oraz duszenia różnego rodzaju potraw. W takich naczyniach potrawy zachowując wszystkie swoje wartości odżywcze, nie przypalają się, a warzywa i owoce nie wysychają i nie tracą swojego koloru.

Dlaczego w naczyniach glinianych warto przechowywać wodę?

Gliniane naczynia idealnie sprawdzają się do przechowywania w nich wody. Dlaczego? Z tego względu, gdyż woda:

  • pozbawiona jest mikroorganizmów,
  • zbyt szybko się nie nagrzewa,
  • zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia minerałów takich jak magnez, żelazo, wapń,
  • nie zawiera szkodliwych cząstek nanoplastiku oraz BPA (w odróżnieniu od plastiku),
  • ma słodki smak,
  • dzięki temu, że jest alkaliczna, to przywraca równowagę w naszym organizmie.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
71 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *