Gliniane naczynia wykorzystywane były już setki lat temu do przechowywania w nich wody, mleka, czy też wina. Z czasem niestety zeszły na drugi plan, ustępując miejsca produktom wykonanym ze szkła, metalu oraz szkodliwego dla naszego zdrowia plastiku. Dlaczego jednak warto do nich powrócić?
Glina i jej dobroczynne działanie
Dobroczynne właściwości gliny to niezaprzeczalny fakt, który został potwierdzony przez współczesną naukę. Materiał ten bowiem zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia minerałów, a dzięki porowatej strukturze glina wykazuje zdolności do wychwytywania różnego rodzaju toksycznych substancji. Wykazuje właściwości odkażające, oczyszczające oraz dezynfekujące, a także zapobiega namnażaniu się chorobotwórczych bakterii. Z tego też względu naczynia gliniane wykorzystywane były już setki (a nawet tysiące) lat temu nie tylko do przechowywania płynów, ale również do pieczenia, gotowania oraz duszenia różnego rodzaju potraw. W takich naczyniach potrawy zachowując wszystkie swoje wartości odżywcze, nie przypalają się, a warzywa i owoce nie wysychają i nie tracą swojego koloru.
Dlaczego w naczyniach glinianych warto przechowywać wodę?
Gliniane naczynia idealnie sprawdzają się do przechowywania w nich wody. Dlaczego? Z tego względu, gdyż woda:
- pozbawiona jest mikroorganizmów,
- zbyt szybko się nie nagrzewa,
- zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia minerałów takich jak magnez, żelazo, wapń,
- nie zawiera szkodliwych cząstek nanoplastiku oraz BPA (w odróżnieniu od plastiku),
- ma słodki smak,
- dzięki temu, że jest alkaliczna, to przywraca równowagę w naszym organizmie.
Fot. Shutterstock