Różne

Metody konserwowania żywności – która z nich jest najlepsza?

• Zakładki: 52


Czy wiesz, że każdego roku w Polsce do koszy na śmieci trafia około 5 mln ton żywności? Bezwzględne statystyki plasują nas w niechlubnej czołówce w Europie pod względem marnowania żywności. Kto najbardziej przyczynia się do tego? Wbrew pozorom nie są za ten stan rzeczy odpowiedzialne wielkie korporacje, a pojedynczy konsumenci. Kupujemy więcej jedzenia, niż potrzebujemy, na skutek czego znaczna jego część psuje się, zanim zdążymy je zjeść. 60% wyrzucanej żywności trafia do śmietników właśnie z gospodarstw domowych. To daje do myślenia, prawda? Dlatego warto rozważnie robić zakupy, a jeżeli już koniecznie chcemy zrobić zapasy, wybierajmy produkty z dłuższą datą przydatności do spożycia. Zapytacie pewnie, czy żywność o przedłużonej trwałości do spożycia jest zdrowa i pełnowartościowa? Wszystko zależy od metody konserwacji…

Jakie są metody konserwacji żywności? 

Przedłużanie terminu przydatności do spożycia jedzenia wielu z nas kojarzy się z konserwantami – substancjami, które nie są zbyt dobre dla naszego zdrowia. Tymczasem istnieje bardzo wiele metod konserwacji żywności – niektóre stosowane są od wieków w naszych kuchniach. Możemy wyróżnić następujące metody konserwacji żywności:

  • fizyczne
  • chemiczne
  • biologiczne

Metody fizyczne konserwacji jedzenia polegają na poddaniu produktów działaniu wysokich lub niskich temperatur, np. sterylizacja, pasteryzacja, mrożenie, lub pozbawienie produktów wody (suszenie, liofilizacja). Zaletą tych metod jest łatwość ich przeprowadzenia, w ten sposób możemy utrwalać żywność w naszych domach. Do chemicznych metod zalicza się wędzenia, peklowanie, zakwaszanie, wędzenie, a także dodawanie substancji konserwujących.

Minusem tych metod jest silna ingerencja w smak, postać i właściwości odżywcze produktów spożywczych. 

Wysokociśnieniowe utrwalanie żywności – technologie HPP

Nowoczesnym rozwiązaniem w kwestii utrwalania żywności są technologie HPP, czyli wysokociśnieniowe utrwalanie żywności. Jest to metoda pasteryzowania na zimno, która z każdym rokiem zyskuje na popularności. Zastanawiałaś się czasem, w jaki sposób sok w plastikowej butelce zachowuje świeżość? Najprawdopodobniej został utrwalony technologią HPP. Metoda ta wykorzystuje wodę pod bardzo dużym ciśnieniem (proces przeprowadzany jest w specjalnej maszynie). Produkty poddane tej metodzie zachowują na długi czas swoją świeżość, a ich smak, czy konsystencja pozostają niezmienione. 

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Industry 2.0.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
77 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *