Kuchnia

Makaron z mąki żytniej, czyli o błonnikowej bombie słów kilka

• Zakładki: 28


Makarony w Polsce cieszą się dużą popularnością i są wykorzystywane jako element wielu dań. Mimo to najczęściej sięgamy po makarony z pszenicy durum, które spożywane w dużych ilościach zdecydowanie nie służą naszemu zdrowiu. Zamiast tego warto wybierać makarony żytnie. Dlaczego są lepszą alternatywą?

Makaron żytni to nie tylko błonnik

Co wyróżnia makaron z mąki żytniej? Przede wszystkim fakt, że jest on produkowany z mąki z pełnego przemiału. Oznacza to, że w swoim składzie ma nie tylko ziarna, ale także otręby, kiełki czy skorupki zbóż. Od makaronu z pszenicy durum różni się nie tylko kolorem. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, który ma duże znaczenie w zdrowej diecie. Nie tylko zapobiega otyłości, ale także wspomaga leczenie cukrzycy. Poza błonnikiem w składzie żytnich makaronów znajdziemy między innymi potas, fosfor, jod, wapń oraz witaminy z grupy B. Dzięki niskiej zawartości cukru makaron ten poleca się diabetykom. Warto wiedzieć, że w błonniku pokarmowym znajdziemy naturalne hormony zwane fitoestrogenami zmniejszające ryzyko zachorowalności na nowotwory.

Wybór żytnich makaronów jest bardzo duży. Z pewnością każdy miłośnik makaronu znajdzie zdrowszy odpowiednik w lubianym przez siebie kształcie. Nie da się zaprzeczyć, że makarony wyprodukowane z żytniej mąki to zupełnie nowe doznania smakowe, które na pewno zachęcą do eksperymentowania w kuchni i wykorzystywania ich w najróżniejszych daniach.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym biozdrowy.pl.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
21 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.