Zdrowie

Kiszona kapusta i propolis na przeziębienie, czyli antybiotyki prosto z kuchni

• Zakładki: 106


Na przełomie jesieni oraz zimy wszelkiego rodzaju infekcje atakują nas z każdej strony. Musimy więc wiedzieć, jak się przed nimi chronić i jak radzić sobie z pierwszymi objawami przeziębienia. Wbrew pozorom nie musimy od razu udawać się do lekarza po antybiotyk. Wiele naturalnych środków leczniczych znajdziemy bowiem w swojej kuchni. Jak działa kiszona kapusta oraz propolis na przeziębienie? Co jeszcze podniesie naszą odporność?

Propolis w walce z przeziębieniem

Jednym z najbardziej popularnych antybiotyków w historii jest propolis, czyli kit pszczeli. Owadom służy on do uszczelniania i wzmacniania konstrukcji ula oraz do ochrony przed patogenami. Wytwarzany jest z wydzielin gruczołów pszczelich oraz żywicy drzew i krzewów. Propolis ma działanie kojące, antybakteryjne oraz przeciwzapalne. W medycynie naturalnej kit pszczeli jest środkiem wspomagającym funkcjonowanie całego organizmu oraz mającym zastosowanie w leczeniu wrzodów, ran skórnych czy opryszczki. Wniosek nasuwa się sam, propolis na przeziębienie zdziała cuda.

Lecznicza moc kiszonej kapusty

Od dawna znane są prozdrowotne właściwości kapusty kiszonej i z pewnością wiele osób słyszało o jej leczniczej mocy. Kwaszoną kapustę można z powodzeniem nazwać bombą witaminową z uwagi na wysoką zawartość witamin A, B i K oraz takich minerałów jak żelazo, wapń, sód i magnes. W 100 g kapusty kiszonej znajdziemy aż 16 mg witaminy C odpowiedzialnej za wspomaganie naszej odporności. Ten kwaśny przysmak sprawdzi się idealnie, kiedy zauważymy u siebie pierwsze objawy grypy i przeziębienia. Co ciekawe, kapusta zapobiega wolnym rodnikom, przyczyniając się tym samym do zachowania młodego wyglądu na dłużej. Osobom chorym szczególnie poleca się picie soku z kiszonej kapusty mającego działanie przeciwkaszlowe i przeciwbakteryjne.

Naturalne antybiotyki w kuchni

W kuchni każdego z nas znajdzie się przynajmniej jeden produkt, który okaże się pomocny w walce z przeziębieniem. Nie musi to być kiszona kapusta czy propolis, ponieważ propozycji można znaleźć znacznie więcej. Często wspominany jest między innymi czosnek oraz cebula, z której niezwykle popularny jest syrop na kaszel. Coraz częściej mówi się także o kurkumie, z której dodatkiem przygotowywany jest napój zwany złotym mlekiem. Do naturalnych antybiotyków zaliczamy również cynamon, goździki, a nawet bazylię i oregano.

Kiedy zauważymy u siebie pierwsze symptomy przeziębienia, nie musimy od razu pędzić po antybiotyk. Zamiast lego lepiej będzie sprawdzić, czy nie posiadamy w kuchni propolisu, kiszonej kapusty lub innych naturalnych antybiotyków.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym sklepbialysaibaba.pl.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
69 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.