Kawa ziarnista a depresja

Kawa ziarnista jest najczęściej występującym na świecie stymulantem, którego głównym celem jest podnoszenie energii. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie napojem i odtąd kawa ziarnista ma nie tylko pobudzać, ale przede wszystkim dobrze smakować. Ze względu na zwiększone spożywanie kawy przez społeczeństwo, zaczęto także zwracać uwagę na to, jak kawa wpływa na nasz organizm. Dodatkowo zaczęto łączyć picie kawy z występowaniem różnego typu schorzeń, takich jak depresja.  W poniższym artykule zastanowimy się, czy picie kawy chroni nas przed depresją, a nawet pomaga osobom, które miewają stany depresyjne ?

Czy kofeina powoduje depresje?

Dla wielu z nas dzień bez filiżanki kawy to dzień stracony. Magicznym składnikiem kawy jest kofeina, która pomaga nam zwiększyć koncentrację w pracy, czy na uczelni. Ponadto, posiada ona właściwości neuroaktywne, które są stale badane pod względem wpływu na rozwój depresji u człowieka. Czy istnieje związek pomiędzy zachorowaniem na depresję, a przyjmowaniem stałych dawek kofeiny? Większość przeprowadzanych badań nad kawą ziarnistą, mówi, że kofeina, przyjmowana wraz z kawą zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji.

W latach 1985 – 2015, w Chinach przeprowadzono badanie, które sprawdzały jak regularne przyjmowanie kofeiny wpływa na nasz umysł. Eksperyment wskazał, że mniej niż 1% badanych osób zachorowało na depresje. Badanie wskazało także, że kofeina zabezpiecza przed chronicznym obniżeniem nastroju.

Należy pamiętać, że w kawie oprócz kofeiny znajdują się inne składniki wpływające na pracę mózgu, takie jak: kwas chlorogenowy, ferulowy i kawowy. Zapobiegają one powstawaniu stanów zapalnych komórek nerwowych, poprzez które może powstawać depresja.

W przypadku spożywania wszystkich typów substancji, także kawy niezbędny jest umiar. Zbyt duże spożycie kawy może spowodować: bóle serca, lęk, bóle głowy, a nawet nudności. Wypicie filiżanki mocnej kawy powoduje czasowe pobudzenie układu nerwowego. Z tego względu kawa nie jest zalecana osobą, którym zdarza się popadać w stany lękowe.

Kofeina – właściwości zdrowotne

Regularne picie od 2 do 3 filiżanek kawy dziennie, może pomóc w uniknięciu cukrzycy typu II, ponieważ jedną z właściwości kofeiny jest obniżenie czułości komórek mięśniowych, wątrobowych oraz tłuszczowych na działanie insuliny. Kolejnym przypadkiem dobroczynnego działania kofeiny jest zapobieganie występowania choroby Parkinsona. Częste picie kawy skutkuje obniżeniem o 40 % ryzyka zachorowania na raka wątroby. Kawa pita z umiarem, okazuje się jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *