Zwykło się mawiać – i słusznie – że miód jest dobry dla zdrowia. Warto jednak wiedzieć, że aby przysłużył się zdrowiu, musi zostać właściwie podany. Jak zatem podawać miód w celach profilaktyki zdrowia i leczenia chorób, np. układu oddechowego? Sprawdź!
Jak spożywać miód, by nie stracił właściwości zdrowotnych?
Wiele osób profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym oraz w celu wyleczenia przeziębienia czy grypy pije gorącą herbatę z miodem i cytryną. Warto jednak zapamiętać, iż jest to błąd. Miód dodany do produktu gorącego – mającego więcej niż 40°C – traci właściwości zdrowotne i przekłada się wyłącznie na smak. Jak zatem spożywać miód z korzyścią dla organizmu? Chociażby prosto z łyżeczki! Sprawdzi się też na bułce, placuszkach, w koktajlach, owsiance, wystudzonych napojach.
Ile miodu można jeść i jak często?
Ponieważ miód jest źródłem węglowodanów prostych, nie należy przesadzać z jego ilością w diecie. Osoba dorosła o umiarkowanej aktywności fizycznej może stosować do 100 g. Dzieciom od pierwszego roku życia warto ograniczyć ilość miodu do 2 łyżeczek dziennie (wcześniej nie należy podawać wcale!). Powyżej trzeciego roku życia mogą to już być 3 łyżeczki miodu. Powyżej sześciu – nawet 6 łyżek stołowych. Dzieciom warto podawać miód o łagodnym smaku, np. miód z mniszka. Ilość spożywanego miodu u osób dorosłych należy obniżyć po siedemdziesiątym roku życia – do 2 łyżek stołowych.
Kiedy i jak spożywać miód: rano, w ciągu dnia czy wieczorem?
Miód można spożywać przez cały dzień, natomiast szczególnie wartościowa jest przegotowana woda z miodem przygotowana wieczorem i wypita z samego rana. Efektem będzie m.in. podkręcenie metabolizmu. Dobrze też wypić mleko z miodem przed snem, aby łatwiej zasnąć i wypocząć.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Biozdrowy.pl.
Zdj. Shutterstock