Święta tuż tuż, a wraz z nimi zbliżają się przygotowania do rodzinnego biesiadowania. Świąteczne posiłki mają w sobie znacznie więcej uroczystego charakteru. Dla podkreślenia wspaniałości tej chwili używamy odświętnych zestawów obiadowych, eleganckich obrusów i eleganckich sztućców. Z racji tego, że okazje takie zdarzają się bardzo rzadko, warto przypomnieć sobie podstawowe zasady prawidłowego nakrywania do stołu. Dzięki temu zrobicie wrażenie na gościach i unikniecie wpadki.
Eleganckie talerze i sztućce na świątecznym stole
Ważnym elementem odświętnego nakrycia do stołu, jest wybór odpowiednich naczyń i sztućców. Wyróżnia się nakrycia proste i złożone – w zależności od liczby podanych potraw. Podczas świąt z pewnością lepiej sprawdzi się nakrycie rozszerzone, ponieważ zwykle wtedy podajemy większą liczbę różnorodnych potraw. Istotny jest też wybór zastawy pod względem estetycznym. Zarówno talerze, szklanki czy sztućce powinny pochodzić z tego samego zestawu i być ze sobą stylistycznie dopasowane. Idealnie na takie okazje sprawdzą się sztućce zdobione eleganckimi ornamentami i zestawy obiadowe z talerzami, a także półmiskami do kompletu.
Ustawiając sztućce i talerze, pamiętaj, aby każdy z gości miał podobną ilość miejsca i czuł się swobodnie w czasie posiłku. Sztućce rozstawiamy odpowiednio koło talerza: po prawej łyżka i nóż (ostrzem w stronę talerza). Lewą stronę zajmuje widelec. Nad dużym talerzem kładziemy widelczyk do ciasta i małą łyżeczkę. Nie zapomnijcie o szklance lub kieliszku z prawej strony i odświętnych serwetkach!