Dom i Ogród

Hibiskus – roślina o wielu zastosowaniach. Dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni?

• Zakładki: 58 • Komentarz: 2


Wielu z nas niejednokrotnie zastanawia się, jak urozmaicić codziennie przygotowywane dania. Ważne, aby były one nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pełne witamin. Wówczas z pomocą przychodzi kwiat hibiskusa. Nie każdy wie, że ta roślina ma naprawdę różnorodne zastosowanie, które warto na co dzień wykorzystywać w kuchni. Poznaj kilka faktów na temat spożycia kwiatów hibiskusa. Dowiedz się, jak możesz wykorzystać tę roślinę podczas gotowania i nie tylko.

Kwiat hibiskusa w formie herbatki – na odchudzanie

Herbatka z hibiskusa, którą bez trudu znajdziemy w mniejszych i większych sklepach, jest sprzymierzeńcem osób walczących o szczupłą sylwetkę. Należy jednak wybierać produkty z naprawdę wysoką zawartością tej rośliny. Wiele firm reklamuje swoje herbaty jako preparaty z hibiskusa, jednak w rzeczywistości są to jedynie mieszanki czarnych liści z niewielkim dodatkiem róży chińskiej. Aby spożycie kwiatu hibiskusa w formie herbaty przynosiło efekt, warto to robić średnio dwa razy dziennie. Co ważne, kwiatów hibiskusa nie zalewamy wrzątkiem, ale wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Dzięki temu zawarte w niej substancje aktywne pozostają w pełni wartościowe. Herbata z kwiatów hibiskusa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i w wersji z lodem. Coraz częściej jest też wybierana jako remedium na letnie upały.

Kwiat hibiskusa idealny dla cery i włosów

Kwiat hibiskusa pokochają też osoby szukające przepisu na rozświetloną cerę. Liczne badania prowadzone w tym kierunku udowodniły bowiem, że spożycie naparu z tej rośliny pozytywnie wpływa bowiem również na włosy, skórę i paznokcie. Warto zatem włączyć preparaty z dodatkiem kwiatu hibiskusa do codziennej diety, wzbogacając ją tym samym o duże dawki witaminy C. Z pewnością przyczyni się to także do wzrostu odporności organizmu na różnorodne infekcja.

Ekstrakt z kwiatu hibiskusa – na stany zapalne

Kwiat hibiskusa zawiera znaczne ilości substancji odpowiedzialnych za wsparcie organizmu ludzkiego. Właśnie to sprawia, że napar z hibiskusa często towarzyszy kuracjom schorzeń wątroby oraz stanom zapalnym różnych narządów wewnętrznych. Zawarte w naparze z kwiatów hibiskusa polisacharydy wspomagają także funkcjonowanie układu odpornościowego, co ma szczególne znaczenie w okresie jesienno-zimowych zachorowań.

Olej z nasion hibiskusa – na wygładzanie zmarszczek

Wiele kobiet włącza do codziennej pielęgnacji skóry kosmetyki z dodatkiem oleju z nasion hibiskusa. Ten składnik ma za zadanie spłycać już istniejące zmarszczki mimiczne oraz uelastyczniać skórę. W ten sposób jest ona chroniona przed powstawaniem nowych niedoskonałości i rozwojem procesów starzenia. Olej z nasion hibiskusa przyczynia się także do łagodzenia podrażnień i wyrównywania kolorytu skóry.

Przeciwwskazania do spożycia kwiatów hibiskusa

Kwiat hibiskusa jest rośliną, której spożycie nie niesie ze sobą dużego ryzyka przedawkowania. Nie istnieje też zbyt wiele przeciwwskazań dotyczących jego codziennego spożycia. Wyjątek może w tym przypadku stanowić zbyt niskie ciśnienie krwi. Niektóre badania wskazują również negatywny wpływ hibiskusa na rozwój płodu oraz na poziom estrogenu w kobiecym organizmie.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Biały Saibaba.

comments icon2 komentarze
2 komentarze
255 wyświetleń
bookmark icon

2 thoughts on “Hibiskus – roślina o wielu zastosowaniach. Dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni?

    Napisz komentarz…

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Najstarsze
    Najnowsze
    Najwyżej oceniane