Zdrowie

Herbata z hibiskusa – czerwone złoto

• Zakładki: 23


Od dawna wiadomo, że naturą zatroszczyła się, aby korzystając z jej dobrodziejstwa, ludziom niczego nie zabrakło. Zioła i owoce mają w sobie bogactwo cennych witamin i składników mineralnych niezbędnych do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z przykładów takiej obfitości jest hibiskus. Napar z tej rośliny jest smaczny, zdrowy i niezwykle orzeźwiający. Co decyduje o jego wyjątkowości? Warto przyjrzeć się nieco uważniej tej wspaniałej roślinie.

Czym jest hibiskus?

Hibiskus, inaczej ketmia, czy róża chińska to rodzina krzewów obejmująca w zależności od ujęcia od dwustu do nawet siedmiuset gatunków roślin. Wiele z tych roślin uznawana jest za gatunki ozdobne, wykorzystywane są także jako rośliny włókniste. Najbardziej jednak znana jest róża chińska jadalną, znana pod nazwą hibiskus. Herbata, do której zaparzania wykorzystuje się kwiaty ketmii, znana była już w starożytnym Egipcie. Obecnie ze względu na swój charakterystyczny lekko piaskowy i niezwykle orzeźwiający smak jest często składnikiem herbat owocowych oraz tworzone są za jej sprawa kompozycje smakowe na bazie herbaty czarnej lub zielonej. Hibiskus ma liczne właściwości prozdrowotne – wspiera odporność, działa antybakteryjne i przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, moczopędnie oraz rozkurczowo. Bywa stosowany także w leczeniu i profilaktyce chorób układu krążenia, zaburzeń pracy wątroby. Swoje niezwykle właściwości zawdzięcza zawartości flawonoidy, polifenole, antocyjany, kwasy organiczne, witaminę C, wapń, błonnik roślinny oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Herbata z hibiskusa

Napar z hibiskusa posiada wiele cennych właściwości, ale oprócz tego jest bardzo smaczny i z pewnością znajdzie swoje miejsce w każdej kuchni. Naturalnie na jakość herbaty niebagatelny wpływ ma miejsce, z którego pochodzi, a najlepszym wyborem będzie susz pochodzący z ekologicznych upraw. Herbatę z hibiskusa przygotowuje się, zalewając łyżeczkę suszu woda o temperaturze 90-95 stopni. Napar jest gotowy po około 10 minutach. Herbata smakuje wyśmienicie serwowana w czystej postaci, jednak można ja dosłodzić za pomocą miodu. Jest doskonałą do picia zarówno na ciepło, jak i na zimno, A serwowana z dodatkiem lodu jest wspaniała metoda na ochłodę w upalne dni.

Sprawdzone, wyselekcjonowane rośliny wolne od nawozów sztucznych i pestycydów, pochodzące z ekologicznych upraw są gwarancją zdrowia i doskonałych walorów smakowych. Taki susz znaleźć można w specjalistycznych sklepach takich jak sklep Biały SaiBaba, w którym znaleźć można wysokiej jakości herbatę z hibiskusa bogatą w witaminy i minerały, aromatyczna oraz wyjątkową smaczną. Dzięki współpracy ze sprawdzonymi dostawcami sklep zapewnia towar najwyższej jakości, który jest gwarancją zadowolenia.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biały SaiBaba.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
39 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *