Kuchnia

Dlaczego warto sięgnąć po naczynia miedziane? Poznaj opinię ekspertów z firmy Krople Urody

• Zakładki: 24


Jeszcze zanim Egipcjanie wznieśli piramidy, nasi przodkowie wymyślili, jak wbijać miedziane blachy w misy i inne naczynia. W czasach Rzymian z pełną świadomością korzystaliśmy z miedzianych naczyń kuchennych. W XXI wieku to nadal jedne z bardziej popularnych naczyń cenione przez profesjonalistów, miłośników zdrowej kuchni, a także designu. 

Naczynia miedziane mają wiele zalet, które czynią je idealnym wyborem dla osób poszukujących trwałego i funkcjonalnego sprzętu kuchennego. Są nie tylko trwałe, ale i odporne na uszkodzenia mechaniczne, a ponadto łatwe do utrzymania w czystości. Naczynia miedziane mają doskonałe właściwości termiczne. Szybko się nagrzewają i bardzo dobrze przewodzą ciepło. Nie potrzebują dużej ilości tłuszczu, by równomiernie smażyć lub grillować potrawy. Na dodatek pozwalają na przechowywanie wody, czyniąc ją zdrowszą. Nasycona jonami miedzi woda dba o nasze zdrowie i samopoczucie.  Zdaniem wielu osób z biegiem czasu miedź staje się coraz piękniejsza. Ma to związek z patyną, czyli naturalnym osadem, który stanowi barierę ochronną dla miedzi, chroniąc ją przed korozją. Według badań patyna wzmacnia pozytywnie działanie miedzi, sprawiając, że działa ona szybciej i lepiej. 

Jak miedziane naczynia kuchenne mogą poprawić twoje zdrowie i jakość życia?

Miedź jest metalem, który ma wiele zalet zdrowotnych. Jest bogatym źródłem mikroelementów wspierających działanie organizmu. Ma również właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu może pomóc w zapobieganiu infekcjom i chorobom. Zawarte w miedzi przeciwutleniacze pomagają neutralizować wolne rodniki, które – gdy występują w zbyt dużych ilościach – uszkadzają komórki organizmu. Regularne picie wody z naczyń miedzianych oczyszcza organizm, dodaje energii i poprawia pamięć.  Miedziane naczynia pozwalają gotować szybciej i efektywniej, są więc idealnym wyborem dla osób, które chcą zapewnić sobie zdrowy i bezpieczny sposób gotowania.

Jak wybrać najlepsze naczynia miedziane dla Twojej kuchni?

Kiedy wybierasz naczynia miedziane do swojej kuchni, przede wszystkim zwróć uwagę na jakość materiału. Musisz upewnić się, że masz do czynienia z prawdziwą miedzią, a nie jedynie blachą, która została ową miedzą pokryta. W tym celu zwróć uwagę na grubość naczyń. Branżowym standardem są ścianki o grubości 2,2-2,3 mm i grubsze. Miedziane naczynia muszą mieć grube dno, aby poradzić sobie z wysokimi temperaturami i rozprężaniem oraz naprężaniem się materiału. Twoją uwagę powinny zwrócić podejrzane tanie naczynia. Miedź jest droga, a jako że potrzeba jej całkiem sporo na wykonanie naczynia, one po prostu nie mogą być tanie. Jak już upewnisz się, że masz do czynienia z prawdziwą miedzią, pozostaje kwestia wyboru naczyń, które pasują do stylu twojej kuchni. 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
22 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *