Kuchnia

Czy kasza manna ma gluten?

• Zakładki: 29


Chcesz sprawić przyjemność osobie z nietolerancją glutenu i przygotować jej kaszkę rodem z dzieciństwa? Z niniejszego artykułu dowiesz się, czy kasza manna ma gluten. Podpowiemy Ci także, co może stanowić zamiennik manny oraz jak go podać. Zapraszamy!

Z czego jest kasza manna?

Podczas gdy kasza gryczana jest z gryki, a kasza jęczmienna z jęczmienia, kasza manna nie powstaje z manny. Jest to produkt wykonany na bazie pszenicy, podobnie jak kuskus. Otrzymuje się go w procesie mielenia ziaren pszenicy na mąkę. Te ziarenka, które są zbyt duże, by służyć jako mąka, zostają kaszką manną.

Zalety i wady kaszki manny

Plusem kaszy manny jest lekkostrawność charakterystyczna dla produktów pszennych, np. białego pieczywa. Świetnie sprawdza się w diecie osób cierpiących na choroby żołądka, dwunastnicy czy innych narządów układu pokarmowego. Podawana jest w szpitalach i zalecana do stosowania w domu po operacjach i zabiegach. Dostarcza organizmowi białko, błonnik, witaminy i minerały – ma mnóstwo mikroskładników! Niestety z uwagi na pszeniczną bazę zawiera gluten, więc nie nadaje się dla osób chorych na celiakię.

Kaszka rodem z dzieciństwa

Jeżeli chcesz sprawić radość osobie z celiakią bądź uczulonej na gluten i przygotować jej kaszkę mannę, którą pamiętasz z dzieciństwa, wcale nie musisz zmieniać koncepcji! W sklepach dostępna jest kasza manna kukurydziana, czyli drobna kaszka wykonywana z kukurydzy – zboża niezawierającego glutenu. Produkt ten nadaje się do wykonania tradycyjnej zupy na mleku zwierzęcym lub napoju roślinnym, a także do przygotowania placuszków, klusek, ciast i ciasteczek. W przepisach możesz niemal dowolnie zastąpić kaszkę pszenną manną kukurydzianą. Koniecznie spróbuj jej z sokiem malinowym – jak za dzieciństwa!

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biozdrowy.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
60 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.